Mogelijks wijzigingen aan verlaagde roerende voorheffing bij dividenduitkering

Op een dividend uit uw vennootschap is normaliter 30% roerende voorheffing (rv) verschuldigd.

Mogelijks wijzigingen aan verlaagde roerende voorheffing bij dividenduitkering

Soms geldt er onder bepaalde voorwaarden wel een lager tarief zoals voor VVPR-bis-dividenden (20% voor winst uit tweede boekjaar of 15% vanaf het derde boekjaar na dat van de inbreng) of bij de aanleg van een liquidatiereserve (20% bij uitkering binnen 5 jaar na aanleg, daarna 5%)

De zgn. supernota van de formateur spreekt van een hervorming van de rv. Een positief punt is dat het gewone tarief van de rv naar 25% zou zakken. Een negatief punt is het voorstel om de VVPR-bis af te schaffen en één tarief van 10% voor dividenden uit liquidatiereserves in te voeren.

Het is natuurlijk nog lang niet zeker dat die wijzigingen er zullen komen, maar ook als dat zo zou zijn, is er geen reden om nu nog snel een ‘goedkoop’ dividend uit te keren. De afschaffing van de VVPR-bis zou immers gebeuren ‘met respect voor verworven rechten’ en de tariefwijzigingen voor dividenden uit liquidatiereserves zouden normaal gezien ook pas gelden voor nieuw aangelegde reserves. Zodra er meer nieuws gekend is, breng wij u hiervan op de hoogte.